U Francuskoj 2018. otvoreno manje novih tvornica nego u 2017.

Unatoč deindustrijalizaciji u Europi u korist zemalja u razvoju, tvornice još uvijek otvaraju svoja vrata u Francuskoj. O tomu svjedoči godišnje izvješće o sekundarnom sektoru za 2018. godinu, koje je sastavila tvrtka Trendeo, specijalizirana za prikupljanje podataka o zapošljavanju i investicijama. Već drugu godinu zaredom otvaranje industrijskih lokacija bilježi pozitivnu bilancu. Jedino je ritam manje izražen nego u 2017., a postoje značajne sektorske i zemljopisne razlike.

U 2018. godini otvoreno je barem 124 novih postrojenja, a zatvoreno 107. Taj broj, iako pozitivan, manji je od neto bilance za prethodnu godinu. Posljednja tri mjeseca 2018. bila su posebno teška. U nestabilnom ekonomskom i društvenom kontekstu od studenoga prošle do siječnja ove godine industrijska aktivnost pala je za 13 bodova. Na makroekonomskoj razini prerađivačka industrija bilježi dugoročni uzlazni trend. Dodana vrijednost, odnosno bogatstvo koje je prerađivačka industrija proizvela u 2017. godini u Francuskoj, dosegla je 232 milijarde eura, objavio je Eurostat.

Stanje se dobro oporavilo od katastrofalnog pada 2009. godine kao posljedice gospodarske krize koja je pogodila Europu. Francuska je u to vrijeme izgubila 224 tvornice i više od 80.000 radnih mjesta u sektoru proizvodnje. Međutim, ovaj pozitivan razvoj ne smije sakriti stvarnost prerađivačke industrije. Naime, rast zabilježen u prerađivačkoj industriji ne koristi svima. Tiskarska industrija je najugroženiji sektor sa sedam zatvorenih lokacija prošle godine. U vrijeme digitalizacije i interneta tiskarska industrija ulazi u fazu velikih promjena koje objašnjavaju ove loše rezultate. A nju zatim slijedi metalurgija. Automobilska industrija također prolazi kroz brojne poteškoće. Uvođenje „zelenog poreza“ prema načelu „zagađivač plaća“ znatno je promijenilo proizvodne modele sektora. Industrija ponovo mora pronaći svoje mjesto jer potrošači postupno napuštanju dizel. Desetine tisuća radnih mjesta ugroženo je ovom prisilnom ekološkom tranzicijom, navodi se u izvješću za metalurgiju, objavljenom prošle godine. Nada je sada na električnim, povezanim i autonomnim vozilima. U projekcijama za budućnost razvoja sektora izvješće o metalurgiju do 2022. godine predviđa godišnje zapošljavanje 25.000 novih radnika.  S druge pak strane, ostali sektori nastavljaju rasti. To je slučaj sa start-up tvrtkama, čija su ukupna sredstava prošle godine dostigla rekordni iznos od 2,4 milijarde eura.

Iako je broj otvorenih radnih mjesta prošle godine smanjen, Trendeo studija opravdava ovo usporavanje slabom gospodarskom situacijom posljednjih mjeseci. Kemijski sektori i sektor luksuza, dvije perjanice francuske industrije, održavaju svoju izvrsnost uz stalno rastuću aktivnost.

Osim sektorskih nejednakosti, postoje i duboke geografske nejednakosti. Po svojoj vitalnosti južna se područja ističu od sjevernih regija, čija je industrijska djelatnost već desetljećima ugrožena. Na primjer, regija Occitanie potaknuta je stalnim ulaganjima u zrakoplovnu industriju. Prisutnost europskog prvaka Airbusa, čije su knjige narudžbi pune sljedećih deset godina, jako koristi Toulousu. Regija Provansa-Alpe-Azurna obala također pokazuje povećanu dinamiku. Milijuni eura ulaganja najavljeni su kao potpora energetskoj politici regije. Arcelor Mittal i Veolia najavili su prošlog svibnja zajedničko ulaganje od 190 milijuna eura tijekom 3 godine na metalurškoj lokaciji Fos-sur-Mer u regiji Bouches-du-Rhone.



Priopćenja