Danske Bank najavljuje jači nadzor zbog skandala s pranjem novca

Najveća danska banka Danske Bank, koja se 2018. našla usred velikog skandala pranja novca, objavila je 1. veljače ove godine podatke o padu dobiti od gotovo 30 posto te obećala jaču kontrolu u cilju sprječavanja daljnje pogreške u poslovanju. Za 2018. godinu objavljena je neto dobit u iznosu od 15 milijardi DKK, što je pad od 28 posto u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, pad dobiti je u većem dijelu u skladu s predviđanjima analitičara, a ostvarena dobit trebala bi biti dostatna za uvjeriti investitore kako je temeljno poslovanje Danske Bank stabilno i sigurno.

Rezultati su u bitnomu u skladu s očekivanjima i investitori su ponovno uvjereni kako glavna poslovanja Danske Bank dobro napreduju, izjavio je analitičar Sydbank, Mikkel Emil Jensen.

Prema izjavi privremenog predsjednika Uprave Danske Bank Jespera Nielsena, 2018. godina bila je puna izazova, a dobivene kritike, koje su pratile pranje novca u podružnici Banke u Estoniji, bile su opravdane. Stoga će Danske Bank u sljedećim godinama, poručio je, pojačati napore za postupanje u skladu s propisima, kao i aktivnosti za sprječavanje pranja novca kako bi postala najbolja u klasi.

Oko 200 milijardi eura, od čega većina iz neutvrđenih izvora, kanalizirano je putem estonske podružnice Danske Bank u razdoblju između 2007. i 2015. godine. Te transakcije između nerezidentnih računa predmet su istrage nadležnih tijela Danske, Bruxellesa, Velike Britanije i SAD-a.



Priopćenja