USAID BiH i Veleposlanstvo Velike Britanije zajedno do reforme energetskog sektora BiH

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Veleposlanstvo Velike Britanije u Sarajevu potpisali su Memorandum o razumijevanju u cilju promoviranja suradnje u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini. Ovim dokumentom definirana je suradnja u postupku reforme energetskog sektora sa sveukupnim ciljem pružanja potpore Bosni i Hercegovini u ispunjavanju njenih obveza prema Ugovoru o energetskoj zajednici te na njenom putu ka pristupanju Europskoj uniji.

Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, naglasio je važnost ove suradnje, dodajući pritom kako USAID već dugo jako dobro surađuje s  vlastima u Bosni i Hercegovini u potpori energetskom sektoru, posebno na olakšavanju integracije tržišta energijom u regionalno tržište, osiguravanju energetske sigurnosti u čitavoj BiH te pomoći u stvaranju konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje gospodarske mogućnosti za sve u BiH.

Kako se BiH suočava sa sankcijama Energetske zajednice zbog neuspjeha u usvajanju potrebnih zakona, USAID i Veleposlanstvo Velike Britanije u BiH nastoje pomoći bosanskohercegovačkim institucijama u ispunjavanju tih zahtjeva.

Britansko veleposlanstvo u Sarajevu i USAID uspješno surađuju u nizu aktivnosti po pitanju reforme  energetskog sektora, uključujući izradu i usvajanje Okvirne energetske strategije BiH, usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH i aktivnosti javnog informiranja, prije svega godišnjem Energetskom samitu u BiH, izjavio je Matthew Field, britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini.    Udruživanjem znanja Britansko veleposlanstvo i USAID ojačat  će svoju suradnju u različitim projektima vezanim za energiju za sadašnje i buduće korisnike u Bosni i Hercegovini. Ova suradnja od velike je važnosti jer i Britansko veleposlanstvo i USAID pomažu Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Europskoj uniji. S obzirom na odličnu suradnju u prošlosti, Britansko veleposlanstvo i USAID odlučili su proširiti svoju suradnju na aktivnosti koje će doprinijeti uspješnoj tranziciji energetskog sektora u BiH i usvajanju neophodnih reformi.



Priopćenja