Seminar o budućnosti željezničkog sektora u Hrvatskoj održan u Madridu

Izaslanstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) Republike Hrvatske, koje su činili prof. dr.sc. Nikolina Brnjac i načelnik sektora Igor Radić, sudjelovalo je 25. siječnja ove godine u Madridu na Seminaru „Dan Hrvatske - Mediteranski koridor i budućnost željezničkog sektora u Hrvatskoj“, u organizaciji španjolske Agencije za izvoz i investicije i Gospodarsko-trgovačkog ureda Kraljevine Španjolske (KŠ) u Zagrebu. Nastavak je to uspješne suradnje koja je započela prošle godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između MMPI-a RH, HŽ-a i španjolske tvrtke za upravljanje željezničkom infrastrukturom  ADIF.

Na seminaru o budućnosti željezničkog sektora u Hrvatskoj, na kojemu je  sudjelovalo preko 40 španjolskih kompanija iz sektora prometa, državna tajnica prof. dr.sc Nikolina Brnjac održala je prezentaciju u kojoj je predstavljen dosadašnji smjer razvoja prometne mreže Hrvatske i aktivnosti koje su uslijedile nakon pristupanja Hrvatske članstvu EU-a, s posebnim naglaskom na inicijativu MMPI-a oko proširenja mreže TEN-T koridora i teretnih željezničkih koridora, koji prolaze Hrvatskom te imaju izravan utjecaj na Mediteranski prometni pravac. Hrvatsko izaslanstvo imalo je prigodu porazgovarati i s predstavnicima Udruženja koje okuplja željezničku industriju (MAFEX), s upraviteljem ADIF-a te drugim predstavnicima španjolskih gospodarskih subjekata, koji su sudjelovali u radu seminara. Seminar „Dan Hrvatske -  Mediteranski koridor i budućnost željezničkog sektora u Hrvatskoj“  izazvao je veliko zanimanje među španjolskim partnerima te je dogovoreno organiziranje Španjolsko - hrvatskog foruma u Republici Hrvatskoj tijekom ove godine na kojemu će predstavnici gospodarstvenika dviju država imati priliku produbiti već dobre odnose i intenzivirati buduću suradnju. 

Državna tajnica za promet u hrvatskom MMPI-u prof. dr.sc Nikolina Brnjac susrela se tom prigodom i s državnom tajnicom za trgovinu u Ministarstvu industrije, trgovine i turizma KŠ-a  Xianom Margaridom Mendezom Berotolom. Na sastanku je bilo riječi o iskustvima dviju država u pogledu strateškog planiranja, s posebnim naglaskom na mogućnosti zajedničkog nastupa u budućem širenju Mediteranskog koridora te iskorištavanju fondova EU-a u razvoju infrastrukture.



Priopćenja