Opel namjerava smanjiti proizvodnju

Tvornica Opel u njemačkom gradu Rüsselsheimu, najveći proizvođač automobila u njemačkoj saveznoj državi Hessen, namjerava smanjiti proizvodnju, izvijestilo je Radničko vijeća Sindikata metalaca (IG-Metall). Naime, od planiranih 123 tisuće automobila tijekom ove godine, bit će ih proizvedeno tek 68 tisuća. Ovakvo drastično smanjenje proizvodnje automobila u Opelu dovodi u pitanje opstanak gotovo 3 tisuće radnih mjesta.

Inače, Opel iz Rüsselsheima šalje na tržište modele Zafiru i Insigniju. Međutim, francuski koncern PSA, Opelov vlasnik, predvidio je svojom platformom dosadašnju proizvodnju Zafire zamijetiti proizvodnjom drugog modela automobila u toj tvornici. Odluka o tomu trebala bi biti donesena tijekom ove godine premda je PSA još prošle godine tvrdio kako je spreman u tvornicu u Rüsselsheimu uložiti znatne nove investicije.

Nakon svega, u okrilju koncerna Peugeot Opel je primoran na drastične mjere štednje. One će se odraziti i na zaposlene u rüsselsheimskom Opelovu razvojnom centru iz kojeg će, predviđaju, od 7 tisuća  zaposlenih njih 2 tisuće biti upućeno na pružanje usluga izvan toga centra. Inače, Opel je ranije obećao sanaciju bez zatvaranja pogona i otpuštanja zaposlenih.



Priopćenja