Očekuje se rast aktivnosti naftnih kompanija u Sjevernom moru

Naftne kompanije, koje posluju u norveškom kontinentalnom pojasu, predvođene norveškom državnom naftnom kompanijom Euquinor, bušit će u ovoj godini dodatnih 40 istražnih bušotina, za razliku od prošle godine kada ih je bilo 26, objavila je konzultantska tvrtka Wood Mackenzie.

U Sjevernom moru, kako se predviđa, bit će izbušeno ukupno 60 novih bušotina s potencijalnim nalazima od 10 milijardi barela ekvivalenata nafte, što je za 25 posto više nego prošle godine, a  većina novih bušotina bit će u norveškom sektoru.

Equinor u ovoj godini planira više od 20 novih bušotina u norveškom kontinentalnom pojasu, što je njihov najveći broj od 2013. Ulaganja u Sjeverno more dosegnut će ove godine ukupnu vrijednost od 24 milijarde USD (205 milijarde NOK), od čega će 136 milijardi NOK predstavljati investicije u norveškom sektoru.

Proizvodnja nafte u Sjevernom moru ostat će stabilna pri 6,3 milijuna barela ekvivalenata nafte dnevno, od čega 51 posto plina. Norveška proizvodnja plina, prema svim predviđanjima, bit će blizu rekordno visokih razina. Za naftnu proizvodnju očekuje se pad treću uzastopnu godinu na 1,8 milijuna barela dnevno, ali i njen rast pred kraj 2021., odnosno nakon pokretanja eksploatacije na novom polju Johan Sverdrup u Sjevernom moru.



Priopćenja