Slovenska vlada u 2019. planira povećanje rashoda radi održanja gospodarskog rasta

Slovenija će rebalansom državnog proračuna za iduću godinu povećati gornju granicu dozvoljenih rashoda s prijašnje planiranih 9,7 na 10,6 milijardi eura kako bi se osigurao nastavak gospodarskog rasta, potvrdio je ministar financija Andrej Bertoncelj. No, iako se javni izdaci povećavaju, rekao je, u planiranju prihoda i rashoda vodi se računa o načelu predostrožnosti.

Ovakvo povećanje rashoda, prema planu nove vlade Marjana Šarca,  značit će sljedeće godine ostvarenje proračunskog suficita u visini 0,3 posto BDP-a. Uključujući sve javne blagajne, koje bi iduće godine zabilježile 20,61 milijardu eura rashoda, javno financijski suficit Slovenije iznosio bi u 2019. godini 0,4 posto BDP-a.

S planom vlade suglasne su stranke vladajuće koalicije. Međutim, stranka Ljevica (L), koja iz oporbe vladi osigurava parlamentarnu većinu, drži kako bi rashodi trebali biti veći te kako bi na prihodovnoj strani trebalo povećati poreze na imovinu i dobit poduzeća. S tim se pak ne slaže konzervativna opozicija, koja zahtijeva poreznu reformu s više stimulacija za otvaranje obrta i tvrtki te manje doprinose i poreze koje plaćaju poslodavci.

Na potrebu smanjivanja proračunskih rashoda u skladu s očekivanim padom gospodarske aktivnosti sljedećih godina, što će rezultirati i padom prihoda države, vladu su nedavno upozorili poslodavci i njihove udruge, Europska komisija i fiskalno vijeće, koje drži kako bi najavljenom fiskalnom politikom vlada mogla Sloveniju uvesti u razdoblje strukturnog deficita i fiskalne te makroekonomske neravnoteže.



Priopćenja