Crnogorski pršut novi zaštićeni proizvod Crne Gore

Crnogorski pršut je novi, peti po redu zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je zajedno s cetinjskim proizvođačima ove delicije pokrenulo postupak zaštite naziva ovog proizvoda.

Crnogorski pršut je, prema proizvođačkoj specifikaciji, trajni suhomesnati proizvod, dobiven od svinjskog buta, čiji  proces proizvodnje traje najmanje godinu dana. Osnova za zaštitu ovog proizvoda, kao specifičnog i autentičnog, proizlazi iz klimatskih uvjeta u kojima se odvija proizvodnja, zatim iz primjene tradicionalne recepture te dobre reputacije ovog proizvoda. Crnogorski pršut proizvodi se na području općina Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina u području proizvodnje varira od 500 do 1.500 metara, a uslijed blizine mora i Skadarskog jezera to je područje umjereno kontinentalne klime.

Dosad je Crna Gora zaštitila još četiri proizvoda - njegoški pršut, pljevaljski sir, crnogorski goveđi pršut  i crnogorska stelja, a u planu je i skoro pokretanje postupka zaštite meda i maslinovog ulja.  

 



Priopćenja