Više vremena za carinjenje

Kako prijevoznici ne bi trebali plaćati penale od 200.000 dinara (oko 1.700 eura) zbog svakog probijanja roka, Srbija je produljila rok u kojemu kamioni moraju stići s granice na carinski terminal s tri na pet dana, a to je samo jedna od mjera koje će država uvesti poslije razgovora predstavnika prijevoznika s ministrom financija Sinišom Malim. Riječ je o važnoj mjeri za prijevoznike jer se u praksi pokazalo kako je rok od 72 sata prekratak, rekao je Neđo Mandić, predsjednik PU Međunarodni transport.

Prijevoznici su ministru financija ukazali i na brojne probleme s kojima se svakodnevno susreću, među kojima je i problem plaćanja terminala u carinskom postupku jer su dosad terminali slobodno određivali cijene i one su se znatno razlikovale, čak od 1.400 do 2.400 dinara. Te cijene bi, prema postignutom dogovoru, do Nove godine trebale biti ujednačene.

Kako je najavljeno, 14. prosinca ove godine u Beogradu će biti održana 18. godišnja skupština PU Međunarodni transport, na kojoj će sudjelovati predstavnici prijevoznika iz 13 zemalja. Tom prigodom bit će donesene dvije deklaracije, i to prva o kontroli na granicama zbog migrantske krize, a druga da se vozačima iz trećih zemalja omogući u zemljama Schengena boravak dulje od 90 dana u razdoblju od 6 mjeseci.



Priopćenja