U Düsseldorfu održan godišnji sastanak hrvatskih gospodarstvenika

Godišnji sastanak hrvatskih gospodarstvenika u SR Njemačkoj i Europskoj uniji pod nazivom „Konferencija o izvozu i radu u EU-u“ održan je 6. prosinca ove godine u Düsseldorfu, u organizaciji gospodarsko-interesnog udruženja INGRA-DET, osnovanog 1967. godine u Njemačkoj. Tema konferencije bilo je kako zadržati radnu snagu u Hrvatskoj, usmjeriti napore još većem smanjenju nameta i rasterećenju gospodarstva te kako povećati konkurentnost hrvatskih radnika i poduzeća koja posluju na vanjskom tržištu.

Skupu su, među ostalima, nazočili i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja, generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu dr.sc. Ivan Bulić, savjetnici ministra rada i mirovinskog sustava Dražen Opalić i Matija Kikelja, hrvatski poduzetnici u graditeljstvu, brodogradnji i ostalim gospodarskim granama čije tvrtke djeluju na području SR Njemačke te mnogi drugi visoki gosti i uzvanici.

Direktor INGRA-DET udruženja Zoran Andročec održao je uvodnu riječ i istaknuo pritom rekordan promet INGRE u protekloj godini koji je dosegnuo 80 milijuna eura, kao i sustavno ulaganje u radnu snagu, povećanje plaća za 10-20 posto u odnosu na prošlu godinu te nedostatak radne snage (30-40 posto) zbog čega je ta tvrtka primorana zapošljavati i strane radnike iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja osvrnula se u svom obraćanju na izmjene i dopune postojećih zakona. Posebno je naglasila smanjenje kamata na kredite kao dobar početak te smanjenje PDV-a na hranu i u tom je kontekstu pohvalila Ministarstvo financija koje je izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak omogućilo da ukupna godišnja isplata neoporezivih primitaka radnicima bude do 7.500 kn, dok je prethodno iznosila 2.500 kn. Pohvalila je i mirovinsku reformu te određena poboljšanja što se tiče obrazovne reforme.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar je između ostalog istaknuo važnost pokrenute reforme obrazovanja koja će se prilagoditi tržištu rada. Pohvalio je pritom dualni model obrazovanja u strukovnim školama, prema kojemu će srednjoškolci pola vremena provoditi u školi, a pola kod poslodavca učeći praktičnost onoga za što se školuju.

Savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava gospodin Dražen Opalić govorio je o projektu cijeloživotnog obrazovanja kojeg će financirati Europski socijalni fond, a savjetnik Matija Kikelj o reformama javne uprave i o rasterećenju administracije.

O tomu kako Nijemci gledaju na sve veći problem nedostatka radne snage govorio je INGRIN odvjetnik Latz, ustvrdivši pritom kako je bitka za ljude u Europi tek počela, a u budućnosti će biti jako, jako žestoka.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Sjevernoj Rajni Vestfaliji dr.sc. Ivan Bulić uputio je tom prigodom zahvalu INGRA-DET udruženju, pohvalivši njegov predani rad i trud te naglasio prioritet hrvatske diplomacije koji se svakako odnosi na gospodarsku diplomaciju.



Priopćenja