U 2017. povećan izvoz irskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Iz Irske je prošle godine izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 13,6 milijardi eura, što je porast od 11 posto u odnosu na godinu prije, objavilo je irsko Ministarstvo poljoprivrede, hrane i mora. Udio izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom irskom robnom izvozu stalno raste i prošle je godine iznosio 11,1 posto.

Prema kategorijama, Irska najviše izvozi mliječne proizvode (udio od 34 posto u ukupnom izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda), zatim govedinu (18 posto),  pića i alkoholna pića (10 posto), svinjetinu (6 posto), ribu (4 posto), različite prehrambene proizvode (4 posto), žive životinje (3 posto), žitarice (3 posto) i ostale proizvode (18 posto).

Tijekom 2017. godine iz Irske je izvezeno mliječnih proizvoda u vrijednosti od 4,6 milijarde eura (porast od 18 posto u odnosu na 2016. godinu), govedine u vrijednosti od 2,4 milijarde eura (porast od 6 posto), svinjetine u vrijednosti od 790 milijuna eura (porast od 8 posto), pića i alkoholnih pića u vrijednosti od 1,4 milijarde eura (porast od 4 posto), morske hrane u vrijednosti od 605 milijuna eura (porast od 10 posto) te voća i povrća u vrijednosti od 300 milijuna eura (porast od 8 posto).

Glavno izvozno tržište za irske poljoprivredne i prehrambene proizvode i dalje je Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske (38 posto, odnosno vrijednost robe u iznosu od 5,2 milijarde eura), potom slijede ostale države članice Europske unije (vrijednost robe u iznosu od 4,2 milijarde eura) te ostatak svijeta (vrijednost robe u iznosu od 4,2 milijarde eura). Pojedinačno, najvažnija tržišta za irske proizvode u ostalim državama članicama EU-a jesu Nizozemska, Francuska, Njemačka, Italija, Belgija i Španjolska, a u ostalim državama svijeta to su Sjedinjene Američke Države, Kina, Saudijska Arabija, Nigerija i Kanada.



Priopćenja