U Vilniusu predstavljeno djelovanje Ureda HTZ-a za sjevernoeuropske zemlje

Novi direktor Ureda Hrvatske turističke zajednice za Švedsku i sjevernoeuropske zemlje sa sjedištem u Stockholmu Vedran Sušić boravio je 26. i 27. studenoga ove godine u Vilniusu. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Litvi upriličilo je tom prigodom predstavljanje djelovanja Ureda HTZ-a i individualne sastanke s predstavnikom uprave Litavskih zračnih luka, kao i s predstavnicima vodećih litavskih turističkih i prijevozničkih agencija (West Express, Novaturas, Guliverio keliones i Gruda), koje žele proširiti ponudu turističkih odredišta u Hrvatskoj.

Iako je u Litvi zadnjih godina zabilježen osjetni porast zanimanja za posjete Hrvatskoj te je 2017. godina završila s rekordnim brojem od 46.300 litavskih turista, koji su ostvarili više od 187.000 noćenja, pokazalo se kako je nepostojanje izravnih putničkih zračnih linija, bilo sezonskih, bilo chartera, ozbiljna prepreka nastavku dosadašnjeg rasta, ili uzrok smanjivanja dolazaka. Naime, do kraja studenoga ove godine u Hrvatskoj je izbrojano 42.100 dolazaka i otprilike 157 tisuća noćenja litavskih turista, što je pad od 8,8 posto u odnosu na pokazatelje u prvih jedanaest mjeseci prošle godine.

Oko 80 posto litavskih posjetitelja dolazi na odmor u Hrvatsku osobnim vozilom, a po 10 posto rabeći autobusni i zračni prijevoz, pokazuju podatci litavskih turističkih i prijevozničkih tvrtki.



Priopćenja