Na ovogodišnjoj MEDICI predstavile se i hrvatske tvrtke

U razdoblju od 12. do 15. studenoga upriličeno je ovogodišnje izdanje međunarodnog stručnog sajma medicine MEDICA, koji se tradicionalno održava u njemačkom gradu Düsseldorfu.

Oko 5.273 izlagača iz ukupno 70 zemalja svijeta predstavilo je tom prigodom svoje asortimane te najnovija dostignuća medicine i zdravstvenog sektora. Kako se procjenjuje, sajam je okupio gotovo 123.500 stručnih posjetitelja iz 130 zemalja. Ciljne skupine sajma bila su zdravstvena osiguranja, znanost, specijalizirane trgovine i bolnice. Oko 1.000 rasprava, foruma i predavanja bavilo se tom prigodom zdravstvenim problemima.

Jedna od važnih tema o kojoj se u toj prigodi govorilo je i način na koji se bolnice mogu pripremiti za velike incidente koji uključuju nekoliko stotina ozlijeđenih. U tom kontekstu izlagao je i doc. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, kirurg i pričuvni natporučnik OSRH-a. Naime, dr. Bekić je održao znanstveno predavanje vezano za problematiku kirurškog liječenja ranjenika u blizini bojišnice na prostoru bez bolnice, a kao primjer naveo je ratnu bolnicu u Metkoviću za vrijeme Domovinskog rata.

Dvije hrvatske tvrtke uspješno su se predstavile ove godine na najvećem europskom međunarodnom sajmu medicinskih tehnologija u Düsseldorfu.  Riječ je o tvrtkama Biognost i Lentismed.

Biognost, hrvatska farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, vodeći je proizvođač imunohematoloških i imunokromatografskih in vitro dijagnostičkih proizvoda u regiji. Na tržištu je prisutna s više od 2.000 visoko standardiziranih i kvalitetnih proizvoda iz programa hematologije, histopatologije, imunohematologije, imunokromatografskih testova, laboratorijskog pribora, medicinske opreme, mikrobiologije, mikroskopije i transfuziologije.

Hrvatska tvrtka Lentismed iz Zagreba, koja se bavi intermitentnom kateterizacijom i razvojem medicinskih pomagala, izložila je na MEDICI svoj glavni proizvod. Riječ je o unaprijeđenom urinskom kateteru, medicinskom pomagalu koje će pridonijeti boljoj kvaliteti života osoba s potpuno oduzetim donjim dijelom tijela (paraplegičari i tetraplegičari).  

Istodobno s MEDICOM održavao se i sajam dobavljača medicinske opreme Compamed 2018, koji je okupio 800 izlagača iz 40 zemalja.

Sljedeće izdanje najvećeg europskog međunarodnog sajma medicinskih tehnologija MEDICA u Düsseldorfu očekuje se u razdoblju od 8. do 14. travnja 2019. godine.



Priopćenja