BMW gradi razvojni centar za testiranje vozila s autonomnim i drugim alternativnim sustavima upravljanja

Češka vlada odobrila je investicijski poticaj u iznosu od oko 20 milijuna eura za izgradnju razvojnog centra za testiranje vozila s autonomnim i drugim alternativnim sustavima upravljanja (BMW Group Future Mobility Development Center) nedaleko grada Sokolova u Karlovarskoj županiji u neposrednoj blizini Bavarske.

Poticaj se sastoji od porezne olakšice u iznosu od oko 7,75 milijuna eura, subvencije za nabavu imovine od oko 9,8 milijuna eura, subvencije za prekvalifikaciju i usavršavanje zaposlenika od oko 1,8 milijuna eura te subvencije za otvaranje novih radnih mjesta od oko 0,96 milijuna eura. Županija će izgraditi poveznice na postojeće prometnice i logističku infrastrukturu u vrijednosti od oko 1,6 milijuna eura.

BMW namjerava tijekom sljedećih 7 godina uložiti 100 milijuna eura u izgradnju centra, od čega 50 milijuna eura čini investicija u strojeve i uređaje. Kako se planira, otkup potrebnog zemljišta od 500 ha trebao bi završiti do kraja ove godine, sam postupak ishođenja građevinske dozvole do kraja 2019., a izgradnja centra do kraja 2022. godine.

Planirana investicija trebala bi otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta, kako za nisko kvalificiranu radnu snagu, tako i za onu visoko kvalificiranu, poput automobilskih inženjera i tehničara te stručnjaka za digitalizaciju i autonomno upravljanje vozilima. Županija pati od nedostatka poslovnih djelatnosti s visokom dodanom vrijednošću. Stoga ovaj projekt vidi kao priliku za privlačenje takvih tvrtki i za otvaranje perspektive za mlade ljude. BMW predviđa uspostavljanje strateškog partnerstva s češkim tehničkim sveučilištima u Pragu, Plzenu i Brnu.



Priopćenja