Postignut dogovor oko skladištenja visokoradioaktivnog otpada iz NE Krško

Hrvatska i Slovenija postigle su dogovor oko skladištenja visokoradioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško (NEK), izjavio je ravnatelj hrvatskog Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZNS) Saša Medaković. Otpad će u Krškom ostati do kraja rada NEK-a, odnosno do 2043. godine. Nakon toga hrvatska i slovenska strana potražit će lokaciju u Hrvatskoj ili u Sloveniji, a moguće i u inozemstvu, gdje bi se odložio ovaj otpad.

Hrvatska u roku od pet godina mora pronaći odlagalište za nisko i srednje radioaktivni otpad. Za takvo odlagalište trenutno se ispituje lokacija na Trgovskoj gori u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Međutim, Hrvatska je otvorena i za druge mogućnosti.

Hrvatska je još ranije odbila ponudu Slovenije da se takav otpad pohrani u slovensko odlagalište u Vrbini, međutim, dogovor je moguć ako budu ispunjeni uvjeti o kojima se pregovara sa slovenskom stranom, naglasio je Medaković.

Naime, Slovenija još uvijek nije uvjerila hrvatsku stranu u potpunu sigurnost odlagališta u Vrbini. Uz to, Hrvatska traži da u Vrbini bude odlagalište za sav radioaktivni otpad iz Hrvatske i Slovenije.

Danijel Levičar, bivši ravnatelj slovenske Uprave za energetiku i nadzornik Gen energije, sumnja da Hrvatska 2023. godine može izabrati lokaciju za odlagalište, licencirati ga i izgraditi. Ako Hrvatska dotad ne preuzme svoju polovicu otpada, Slovenija bi mogla pokrenuti arbitražni spor. Levičar također drži kako je zajedničko odlagalište otpada bolje rješenje zbog niže cijene.



Priopćenja