Vlada Srbije usvojila Nacrt proračuna za 2019. godinu

Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona o proračunu Republike Srbije za 2019. godinu sa setom pratećih zakona. Predloženi zakon o proračunu, upućen u skupštinsku proceduru, predviđa ukupne prihode i primanja za iduću godinu u iznosu od 1.246,2 milijardi dinara (oko 10,5 milijardi eura), dok su rashodi i izdaci 1.269 milijardi dinara (oko 10,75 milijardi eura uz srednji tečaj 1 EUR=118 RSD).

Proračun je razvojni, realan i uravnotežen, a usmjeren je na poboljšanje kvalitete života građana, na ulaganje u kapitalne projekte i na poticanje daljeg gospodarskog rasta, priopćio  je Vladin ured za suradnju s medijima. U nacrtu proračuna za sljedeću godinu jasno se vidi da država nije planirala nove rezove i bolne mjere fiskalne konsolidacije. Naprotiv, Vlada je ispunila obećanje i povećala izdvajanja za plaće u javnom sektoru. Za plaće radnika u 2019. određeno je 228 milijardi dinara, naspram ovogodišnjih 209 milijardi i tako hrpu zarada uskladila s najavljenim povećanjem zarada od 7 do 12 posto.

Više novca država će dati i za subvencije, ukupno 101,1 milijardu dinara, za razliku od ovogodišnjih 89,3 milijarde. Najveći dio, odnosno 41 posto ukupnog iznosa, bit će izdvojen za dotacije poljoprivrednicima, zatim poduzetništvo (17 posto), za željeznicu (14,5 posto) i cestogradnju (9 posto). Poljoprivreda će praktički dobiti šest milijardi dinara više nego ove godine, što je rast od 21 posto, dok će gospodarstvo dobiti proračun koji je veći za 2,5 milijarde dinara. Nešto veće subvencije država je planirala za gradnju i održavanje cesta, ali i za razvoj turizma. Kultura će, međutim, dobiti isti proračun, odnosno četiri milijarde dinara. Iz nacrta proračuna je također razvidno kako će država povećati ulaganja u zdravstvo. Iz državne blagajne u Republički fond za zdravstveno osiguranje planirana su izdvajanja od 34,7 milijarde dinara, što je rast za oko 30 milijuna eura u odnosu na ovogodišnji proračun. Dvostruko su povećana i izdvajanja za Nacionalnu službu za zapošljavanje.

S druge pak strane, padaju, i to poprilično, troškovi kamata po uzetim kreditima. Umjesto ovogodišnjih 117,8 milijardi dinara, u idućoj godini rashodi za kamate smanjit će se na 103,1 milijardu. Za 2,4 milijarde državu će manje koštati kamate na domaće kredite, a za 13 milijardi kamate na ino-zajmove. Ukupni izdaci za otplatu kredita biti će smanjeni sa 617 na 559 milijardi dinara.

Od javnih poduzeća i agencija država u financijskom smislu u 2019. ne očekuje ništa više nego ove godine. Tvrtke Srbijagas, EPS, Srbijašume i slične, koje u državni proračun moraju uplatiti do 50 posto dobiti, trebale bi ukupno popuniti državnu blagajnu za 15,5 milijardi dinara, a državne agencije za 1,6 milijardi dinara.

U proračunu se istodobno ne vide posebna izdvajanja za veće mirovine, ali sudeći prema brojkama, država ozbiljno računa na učinke boljeg punjenja mirovinskog fonda (PIO) po osnovi povećanja broja zaposlenih i veće uplate doprinosa za PIO, što ostavlja prostor za daljnji rast mirovina u 2019. godini.



Priopćenja