U Južnoj Africi raste broj nezaposlenih

Nemogućnost Republike Južne Afrike da apsorbira rastuću radnu snagu rezultirala je značajnim pogoršanjem stope nezaposlenosti do najgore razine u posljednjih 10 godina. Tako je stopa nezaposlenosti u trećem tromjesečju ove godine porasla na 27,5 posto. S obzirom na to da je puno ljudi odustalo od traženja posla te se ne vode u službenim evidencijama, vjeruje se kako je realni broj nezaposlenih veći od 37 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 7 od 10 sektora bilježi gubitke radnih mjesta jer slab gospodarski rast potiskuje njihovo otvaranje. Najveći gubici radnih mjesta (procjenjuje se na oko 30.000) zabilježeni su u privatnim kućanstvima (kućne pomoćnice i vrtlari). Rudarstvo i proizvodne djelatnosti također bilježe pad.

S druge pak strane, povećalo se zapošljavanje u financijskom sektoru, trgovini i građevinarstvu, što je rezultiralo otvaranjem 92.000 novih radnih mjesta u trećem tromjesečju 2018. godine.

Međutim, sve je jasnije da južnoafričko gospodarstvo ne može apsorbirati sve nove radnike na tržištu rada i da samo značajnije poticanje gospodarskog rasta može dovesti do stvaranja novih radnih mjesta. Posebno zabrinjava činjenica da je stopa nezaposlenosti među mladima dosegla 53 posto, a strahuje se i od daljnjeg rasta nezaposlenosti u zadnjem tromjesečju ove godine.



Priopćenja