Finska želi postati europski lider u proizvodnji kemikalija za akumulatore

Njemačka kemijska tvrtka BASF odabrala je mjesto Harjavalta kraj Porina za izgradnju svoje prve tvornice za proizvodnju akumulatora u Finskoj, u koju će uložiti oko 100 milijuna eura. Tvornicu će graditi u neposrednoj blizini rafinerije nikla i kobalta u vlasništvu ruske tvornice Nornickel, svojeg strateškog partnera, kako bi osigurala dostupnost sirovina potrebnih za proizvodnju baterija, a sam početak proizvodnje predviđen je za kraj 2020. godine. Riječ je o znatnoj investiciji koja će utjecati na daljnji razvoj i nova ulaganja. Tvornica će koristiti hidro izvore energije, vjetra i biomase za napajanje oko 300.000 električnih vozila godišnje.

Nornickel Harjavalta nabavlja sirovine za svoje rafinerije u Rusiji, iako finsko tlo obiluje gotovo svim sirovinama za proizvodnju baterija. Međutim, Finci se nadaju kako će se potrebne sirovine ubuduće nabavljati u samoj Finskoj jer postoji mogućnost obnove bivše tvornice za proizvodnju nikla u Harjavaltau i rudnika Talvivaare. Naime, nakon niza katastrofa i ispuštanja nikla u rijeku Kokemäki te u vodne tokove Kainua, proizvodnja je obustavljena, a rudnik zatvoren. Međutim, s povećanjem potražnje za električnim automobilima raste važnost kemikalija za akumulatore. Stoga će se rudarska tvrtka Terrafame sljedećih godina intenzivnije usredotočiti na proizvodnju nikal sulfata i kobalt sulfata.

Finska ovu novu investiciju vidi kao prigodu da upravo ona postane europska predvodnica u proizvodnji kemikalija za akumulatore jer zanimanje za proizvodnju baterija sve više raste, a i sama Europska Komisija ubrzava razvoj tog sektora.



Priopćenja