O susretu generalnog konzula RH u Düsseldorfu Ivana Bulića i predstavnika IHK Arnsberg Stefana Severina

Generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu Ivan Bulić susreo se s voditeljem Odjela za nacionalnu ekonomiju, komunikaciju, potporu poduzetništva i internacionalna pitanja Stefanom Severinom iz Industrijsko-trgovinske komore (IHK) Arnsberg u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Sastanak se očitovao u razmijeni mišljenja, osvrtu na prethodne odnose te nastojanju poticanja intenzivnije gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Sjeverne Rajne Vestfalije. Naime, IHK Arnsberg  zastupa  značajan broj uspješnih tvrtki do te mjere da  nijedna regija u Saveznoj Republici Njemačkoj, pa sukladno tomu ni u Sjevernoj Rajni Vestfaliji,  ne bilježi toliku gustoću najboljih među poduzetnicima.  Čak 166 tvrtki svjetski su lideri u svojoj branši, primjerice Falke – poznati proizvođač čarapa, Hella – obiteljsko poduzeće specijalizirano za inovativne sustave rasvjete i elektroniku vozila s  40.000 zaposlenih na više od 125 lokacija u 35 zemalja, tvrtka  Veltins – pivovara koja postoji još od 1824. godine i tako dalje.

Predstavnik IHK Arnsberg Stefan Severin okarakterizirao je posebnošću u kolikoj mjeri su pojedine tvrtke izuzetno pozicionirane i dobro posluju ne samo u njemačkom nego i u svjetskom kontekstu, a da se pritom ne radi uvijek o velikim koncernima nego i o malim te srednjim, a često i obiteljskim poduzećima.  Aktualne analize, rekao je,  spomenutom rastu ne vide ograničenja jer statistički podaci temeljem nekoliko uzastopnih godina upućuju na napredak u svim gospodarskim granama, osim u maloprodaji i ugostiteljstvu. Pritom je naglasio kako je ishodište spomenutom uspješnom gospodarskom poslovanju počelo u veljači 2011. godine kada je  oko 30 predstavnika tvrtki osnovalo udrugu poslodavaca i gospodarskih komora za jugozapadnu Vestfaliju. Tada nitko nije mogao predvidjeti da će se tek započeta suradnja između industrije i općina razvijati tako pozitivno. Nedostatke prepoznaju u infrastrukturi koju stalno nastoje poboljšati, nemaju dovoljno arhitekata i građevinskih inženjera, a zbog Brexita su izuzetno zabrinuti, s obzirom na činjenicu kao je gospodarstvo Sjeverne Rajne Vestfalije velikim dijelom i  godinama u izvoznom smislu bilo orijentirano na  Veliku Britaniju.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu Ivan Bulić je tom prigodom spomenuo usmjerenost gospodarstva Sjeverne Rajne Vestfalije na Nizozemsku, Francusku i Veliku Britaniju, a u posljednje vrijeme i na Češku, Poljsku, Mađarsku i Rumunjska te pritom sugerirao mogućnost intenzivnije suradnje  s Republikom Hrvatskom. Usporedio je također sličnosti Republike Hrvatske i Sjeverne Rajne Vestfalije, poglavito u geografskom kontekstu, kao preduvjet solidnom gospodarskom poslovanju. Uz navedene prednosti istaknuo je i izvanredno razvijenu infrastrukturu te činjenicu kako su Republici Hrvatskoj, najmlađoj članici EU-a, osigurana financijska sredstva iz EU fondova za razdoblje do 2020. godine (oko 11 milijardi eura). S obzirom na to da je politika Vlade RH ulagati u infrastrukturne projekte, kao dobar primjer naveo je Pelješki most, kojim se povezuje hrvatski teritorij, a time i teritorij Europske unije. Spomenuo je i ulaganje sredstava iz EU fondova u znanstveno-tehnološki razvoj te osnivanje više sveučilišta i znanstvenih instituta posljednjih godina. Navođenjem konkretnih projekata i aktivnosti Vlade Republike Hrvatske nastojao je naglasiti u kolikoj je mjeri Republici Hrvatskoj od prioritetnog značenja intenziviranje proizvodnje te u skladu s time i privlačenje investitora.

Na kraju razgovora, sugovornici su se složili da u idućem razdoblju predstavnici IHK Arnsberg i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Düsseldorfu uzajamnom suradnjom, a u kontekstu spomenutih ciljeva,  mogu dati izuzetan doprinos na obostrano zadovoljstvo.



Priopćenja