Narodna banka Srbije pustila u rad novi instant platni sustav

U Srbiji je počeo s radom sustav za instant plaćanja, koji će omogućiti prijenos novčanih sredstava s računa na račun 24 sata dnevno tijekom cijele godine, s trenutnom dostupnošću sredstava korisniku, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Riječ je  o najsuvremenijem platnom sustavu koji će raditi neprekidno i omogućavati prijenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi, navode u NBS-u, koji je na uspostavljanju ovog sustava radio gotovo dvije godine. Puštanjem u rad instant platnog sustava NBS je stao rame uz rame s najznačajnijim financijskim institucijama u svijetu. IPS NBS sustav značajno će olakšati prijenos novčanih sredstava kako građanima, tako i gospodarstvu, tvrde u NBS-u i dodaju kako instant plaćanje predstavlja pravu revoluciju u svijetu plaćanja jer zaposlenima omogućava podizanje plaće s bankomata i vikendom, i praznikom, i noću, a da ne moraju čekati prvi radni dan ako je novac uplaćen u petak popodne ili uoči praznika.

Međutim, četiri banke kasne s uvođenjem sustava instant plaćanja te su sada u ovaj sustav uključene 24 od 28 banaka. Kako dodaju u NBS-u, preostale četiri banke priključit će se u taj sustav najkasnije do 1. travnja 2019. godine.



Priopćenja