Srbija planira ulaganja u plinsku infrastrukturu

Srbija će idućih pet godina u plinsku infrastrukturu uložiti gotovo 3 milijarde eura, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Radi se na dva velika projekta plinske infrastrukture i to prema europskim energetskim standardima. Prvi projekt je Interkonekcija Niš - Dimitrovgrad - Sofija, duljine 109 km, koji će Srbiju priključiti na bugarski plinovodni sustav, a drugi je magistralni plinovod od granice Bugarske do granice s Mađarskom.

Na interkonekciji se trenutno radi eksproprijacija i projektiranje, za što EU daje 49 milijuna eura, a ostatak potrebnog novca od 85,5 milijuna eura pribavit će Srbijagas, odnosno Vlada Srbije. Kada je riječ o drugom projektu, rekao je, dosad su održani bilateralni razgovori predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Bugarske i Mađarske, Bojka Borisova i Viktora Orbana. Ideja je, kako navodi, da se taj plinovod nastavi na Turski tok te da praktički ta druga cijev iz Turskog toka dođe do obale u Turskoj gdje je već počela gradnja Gazproma i Bota prema Bugarskoj u duljini od oko 30 kilometara.

Kroz Bugarsku bi trebalo spojiti i 500 km plinovoda prema Srbiji u predjelu Zaječara, a išao bi pored Batočine, Smedereva, Beograda i dalje prema Horgošu gdje bi trebao ući u Mađarsku. Njegov kapacitet je 13 milijardi m3 godišnje. Čitav projekt bit će gotov 2020. godine, a srbijanska dionica već u prosincu 2019. Prema riječima generalnog direktora, tih 403 km plinovoda koštalo bi oko milijardu i 80 milijuna eura, a iz tog plinovoda moglo bi se snabdijevati i Sarajevo i Republika Srpska, što je u planu. Taj plinovod, rekao je, gradit će mješovita srpsko-ruska kompanija Gastrans, u vlasništvu 51 posto Gazproma i 49 posto Srbijagasa.



Priopćenja