Crna Gora smanjuje broj službenika

Za 277 službenika, od kojih 76 na državnoj razini, a 201 iz općinskih službi, prestao je radni odnos zaključen na određeno vrijeme, a najveći broj njih, odnosno 31, je u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, stoji u dokumentu crnogorskog Ministarstva javne uprave.

Vlada je još početkom srpnja uvela jednogodišnji moratorij za zapošljavanje u javnoj upravi i najavila otkaze za sve zaposlene na određeno vrijeme. Prema poredbenim podacima, na državnoj razini je u prosjeku 8,26 posto službenika zaposleno na određeno, u odnosu na ukupan broj zaposlenih na neodređeno vrijeme. Na lokalnoj razini ima čak 1.515 zaposlenih na određeno vrijeme, što znači da otpuštanja zaposlenih na određeno vrijeme tek treba uslijediti. Čak 424 službenika i općinara želi otići uz otpremninu. Ukupno 67 državnih službenika izrazilo je zanimanje za sporazumni prekid radnog odnosa i to 11 u ministarstvima, 51 u tijelima u sastavu ministarstava i 5 u javnim ustanovama. Kada je riječ o lokalnoj upravi, zanimanje za sporazumni prekid izrazilo je 357 službenika.

U skladu sa Strategijom reforme javne uprave, koju prati Plan optimizacije, planirano je smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi od 3 posto na središnjoj razini i 5 posto na lokalnoj razini do kraja 2018. godine. Također, do 2020. godine na središnjoj razini broj zaposlenih bi trebao biti manji za 5 posto, a na lokalnoj razini za čak 10 posto.



Priopćenja