Tržište kriptovaluta odradilo iznimno uzbudljiv tjedan

Za kaos koji se dogodio na tržištu kriv je očito računalni algoritam u kojem je jedan od trgovaca s kriptovalutama spekulirao na kriptoburzi Bitstamp, piše ljubljanski Dnevnik.

U teoriji bi bot vlasniku mogao ponuditi racionalnije i brže reakcije na tržišne promjene, međutim, u ovom slučaju nešto se poremetilo. Bot je, naime, počeo sklapati iznimno neobične poslove, a svojim trgovanjem snažno se zatresla i vrijednost više kriptovaluta.

Prema riječima Nejca Kodriča, suosnivača kriptoburze Bitstamp, zbog podivljalog bota trgovanje na burzi moralo se privremeno prekinuti.

Bot je za samo petnaestak minuta prodao čak šest milijuna eura vrijednih bitcoina i vrijednost te kriptovalute na burzi Bitstamp srušio na samo 5.000 eura. Tomu je slijedio neočekivani preokret pa je bot u idućih pet minuta ponovno kupio bitcoine u vrijednosti šest milijuna eura, čime je vrijednost bitcoina podigao na 6.600 eura. U posljednjem koraku prodao je još toliko bitcoina te je vrijednost pala na 5.700 eura.

Slično se dogodilo i s ostalim kriptovalutama. Tako je ethereum zbog botove aktivnosti najprije porastao sa 195 na 235 eura, a potom pao na 123 eura te na kraju zaključio na 195 eura. Zatresao se i ripple koji je porastao na 0,65 eura i potom pao na 0,4 eura. Najsnažnije oscilacije dogodile su se litecoinu. Bot je srušio cijenu na 1,12 eura, da bi vrlo brzo potom cijena uzletjela na 50 eura.



Priopćenja