Održan „8. dan slovenske gospodarske diplomacije“

U okviru 51. MOS-a u Celju 14. rujna 2018. godine upriličen je savjetovanje gospodarskih savjetnika pod nazivom „8. dan slovenske gospodarske diplomacije“.

Ministar vanjskih poslova dr. Miro Cerar je tom prigodom izjavio kako će se ubuduće zauzimati za što bolji međunarodni položaj Slovenije i poboljšanje životnog standarda, a to je moguće jedino povećanjem gospodarskog rasta, uz predvidljivo i konkurentno poslovno okruženje. Jedan od ključnih prioriteta Ministarstva vanjskih poslova je gospodarska diplomacija koja postaje vidljiv dio vanjskopolitičkih aktivnosti te bi stoga sve diplomatske misije u srednjoročnom razdoblju trebale imati gospodarskog savjetnika, naglasio je ministar Cerar. Slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek je istaknuo potrebu održavanja redovitih konzultacija gospodarskih savjetnika u cilju rješavanja operativnih prioriteta u području internacionalizacije slovenskog gospodarstva i upoznavanja  s  aktualnim međunarodnim pitanjima koja utječu na gospodarsku suradnju.

Tom prigodom je održan i okrugli stol na temu „Gospodarska diplomacija i slovenska mala i srednja  poduzeća (MSP)”, uz sudjelovanje mag. Alenke Suhadolnik, ravnateljice Uprave za ekonomsku i javnu diplomaciju MVEP-a, Jerneja Tovšaka, generalnog direktora Ministarstva gospodarskog razvoja i tehnologije, Boštjana Gorjupa, predsjednika Gospodarske komore Slovenije, Branka Meha, predsjednika Obrtničke komore Slovenije i Marjane Batagelj, predsjednice Kluba Slovenski poduzetnika.

Na kraju tog događanja održan je i B2B susret gospodarskih savjetnika i poduzetnika.



Priopćenja