Rast BDP-a u drugom tromjesečju najskromniji od kraja 2016.

Slovenski BDP u drugom tromjesečju ove godine veći je za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i najmanji je u posljednjih šest tromjesečja. Rast potrošnje kućanstava bio je najskromniji od prošlogodišnjeg proljeća, a ujedno se smanjuje i rast kupovine strojeva i opreme. Međutim, doprinos međunarodne trgovine rastu opet je snažan zbog daljnjeg rasta izvoza.

Rast bruto ulaganja tvrtki iznosi 2,9 postotni, uglavnom zbog smanjenja zaliha. Zadnja dva tromjesečja rast je iznosio 15 posto. Ne uzimajući u obzir zalihe, rast u drugom tromjesečju ove godine bio bi veći nego u prvom. Primjećuje se ubrzani rast kod kupovine transportne opreme (13 posto). I dalje ostaje snažan rast investiranja u nestambenu gradnju (15 posto), dok je rast stambene gradnje, koji iznosi četiri posto, nešto skromniji nego u prvom tromjesečju ove godine. Kupovina strojeva i opreme je za 2,5 posto veća i to je najskromniji rast takvih ulaganja nakon prvog tromjesečja 2017. godine. 

Skromniji je i rast potrošnje kućanstava. U drugom tromjesečju na godišnjoj razini ojačao je za 1,1 posto što je najmanje u zadnjih četiri tromjesečja. Skromniji rast uglavnom je posljedica smanjenog rasta izdataka za dnevnu upotrebu, dok je rast kupovine trajnih dobara (na godišnjoj razini je ojačao za desetinu), još uvijek snažan. Najviše se ističe kupovina automobila.

Konačna potrošnja ojačala je za 2,2 posto, dok je javna potrošnja ojačala za 5,3 posto. To je najveći evidentirani rast državne potrošnje u posljednjem desetljeću. Ured za statistiku bilježi rast potrošnje u djelatnostima javne uprave i zdravstva.

U drugom tromjesečju ove godine značajan doprinos rastu imao neto izvoz i to 1,7 postotna boda, što je najviše u posljednja tri tromjesečja. To se može pripisati činjenici da  je rast uvoza u drugom tromjesečju, u odnosu na prvo tromjesečje, bio skromniji, a po drugoj strani jačao je i rast izvoza.



Priopćenja