Ontario želi zajedno s SAD-om i Meksikom sudjelovati u pregovorima o NAFTA-i

Ministar gospodarskog razvoja Ontarija Jim Wilson je, u svjetlu vijesti o postignutom značajnom napretku u sklapanju novog NAFTA sporazuma između SAD-a i Meksika, izjavio kako je sudjelovanje njegove zemlje u tim razgovorima neophodno jer o tom sporazumu ovise  tisuće radnih mjesta.

Prijetnja tarifama na automobilske proizvode posebno je opasna za Ontario jer čak jedno od 5 radnih mjesta u toj kanadskoj pokrajini ovisi o kanadsko-američkim trgovinskim odnosima i investicijama. Jednako tako, oko 9 milijuna radnih mjesta u SAD-u  izravno ovisi o kanadsko-američkoj trgovini i investicijama jer američko-kanadsku granicu svakodnevno prelazi oko 40.0000 osoba i 2 milijarde dolara vrijedna trgovina.

Ontario pruža svoj doprinos u cilju što skorijeg postizanja novog sporazuma. Tako je nedavno ministar gospodarskog razvoja Wilson boravio u Washingtonu, a premijer Ford je u nekoliko navrata telefonski razgovarao s guvernerima saveznih američkih država o mogućim posljedicama s obiju strana granice uslijed uvođenja tarifa. Vlada Ontarija i dalje će nastojati najbolje zaštititi  poslovne i ekonomske interese svoje pokrajine, kako kod kuće tako i u inozemstvu.



Priopćenja