Najnovija gospodarska kretanja u Češkoj

Agencija Fitch Ratings poboljšala je izglede za kreditni rejting Češke s A+ na AA-, a tomu su doprinijeli aktualni dobri financijski pokazatelji, prvenstveno ubiranje prihoda i usporenje rasta rashoda, zatim jačanje potrošnje kućanstava te predviđena ulaganja, djelomično omogućena ubrzanim korištenjem EU fondova.

Američke carine

Prema analizi Českáe spořitelnae, najveće češke banke, američko uvođenje carine na uvoz automobila ne bi trebalo imati ozbiljnih posljedica po češko gospodarstvo, čak ni u slučaju eskalacije situacije u carinski rat. Financijske posljedice smanjenja izvoza automobila i auto-dijelova u SAD za 10 posto iznosile bi oko 360 milijuna eura, za 25 posto oko 940 milijun eura, a u slučaju carinskog rata bile bi oko 3 milijarde eura, što ne bi ozbiljnije utjecalo na gospodarski rast ni na tečaj češke krune. Izvoz u SAD čini oko 2,1 posto ukupnog izvoza, a izvoz automobila i auto-dijelova u SAD svega 0,1 posto ukupnog izvoza.

Kamatne stope

Uslijed rasta plaća, slabijeg tečaj češke krune od očekivanog i inflacije veće od 2 posto, Češka narodna banka povećala je kamatne stope, i to dvotjednu repo stopu za 25 baznih bodova na 1,25 posto i lombardnu stopu za 25 baznih bodova na 2,25 posto.

Makroekonomske prognoze

Češka narodna banka smanjila je prognozu rasta BDP-a u ovoj godini s 3,9 posto na 3,2 posto, dok je prognozu za sljedeću godinu zadržala na 3,4 posto. Ministarstvo financija pak smanjilo je prognozu rasta BDP-a u 2018. s 3,6 posto na 3,2 posto, a u 2019. s 3,3 posto na 3,1 posto, dok je prognozu inflacije u ovoj godini s 2,1 posto podiglo na 2,2 posto. 



Priopćenja