Mogućnost uključenja Ličke pruge i pruge prema Rijeci u strateške prometne smjerove u EU-u

Prvi tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu Igor Surdich sastao se s voditeljicom za europske poslove u Talijanskim državnim željeznicama Ferrovie Italiane Mariom Rosario Costa. Na sastanku se razgovaralo  o mogućnosti uključenja Ličke pruge i pruge prema Rijeci u strateške prometne smjerove u EU-u.

Naime, Ferrovie Italiane su u fazi velike ekspanzije, naročito na tržištu EU-a. Prisutni su u Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Španjolskoj i Grčkoj te čak 16 posto prihoda ostvaruju na projektima izvan Italije. Njihov cilj je povećati taj udio na 23 posto do 2026. godine. Veliki dio profita u inozemstvu ostvaruju projektiranjem novih željezničkih mreža.

Prvi tajnik Surdich izložio je stoga voditeljici Costa nastojanja Republike Hrvatske da Ličku prugu i prugu prema Rijeci uključi u strateške prometne smjerove u EU-u, čime bi se otvorili putevi prema lakšem financiranju i izgradnji tih prometnih koridora, što bi bila dobra prigoda i za talijanske željeznice. Naime, Ferrovie Italiane su u vlasništvu države te imaju važnu ulogu kod donošenja odluka o razvoju željezničkih prometnih koridora.



Priopćenja