Obilježena dvogodišnjica osnutka DIT-a

Britansko Ministarstvo za međunarodnu trgovinu (DIT) obilježilo je u srpnju ove godine drugu godinu svoga rada. DIT je uspostavljen u srpnju 2016., neposredno nakon Referenduma o izglasavanju izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, u svrhu promoviranja zemlje kao globalnog trgovinskog lidera te jedne od vodećih investicijskih destinacija u Europi i svijetu.

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja britanski izvoz rastao je u prosjeku 7 milijardi funti mjesečno, a zabilježen je i rekordan rast ukupne trgovinske razmjene za 15 posto. DIT je u istom razdoblju zabilježio i preko 4.337 investicijskih projekata, koji su stvorili ukupno 151.194 radna mjesta ili u prosjeku 1.500 tjedno, čime je Ujedinjena Kraljevina zadržala svoju poziciju najatraktivnije investicijske destinacije u Europi.

Uz preko 3.500 zaposlenih, DIT je u međuvremenu imenovao devet posebnih povjerenika za trgovinu, koji će promovirati trgovinu i ulaganja diljem svijeta, kao i posebne pomoćnike ministra, zadužene za izvoz i investicije s dugogodišnjim bankarskim iskustvom. Također je pokrenuo poseban program za osposobljavanje trgovinskih stručnjaka u državnoj upravi kako bi se maksimalizirali učinci neovisne trgovinske politike, rekonstruirao je po prvi put nakon 150 godina Trgovinski odbor koji djeluje unutar Ministarstva kako bi bio primjeren izazovima 21. stoljeća, osmislio je nove izvozne i investicijske strategije te u parlamentarnu proceduru uputio novi Zakon o trgovini.

Kako je britanska premijerka Theresa May u toj prigodi izjavila, cilj Vlade i Ministarstva za međunarodnu trgovinu usmjeren je na predstavljanje Ujedinjene Kraljevine kao posve samostalnog člana međunarodnog trgovinskog sustava, spremnog za uspostavu trgovinske veze s novim prijateljima i saveznicima u post-Brexit razdoblju.



Priopćenja