Stopa nezaposlenosti porasla na 27,2 posto

Službena stopa nezaposlenosti u Republici Južnoj Africi povećala se u prvom polugodištu ove godine na 27,2 posto, što znači da je u državi trenutačno više od 6,1 milijun nezaposlenih, objavio je južnoafrički Državni ured za statistiku.

U usporedbi s prvim tromjesečjem ove godine, najviše radnih mjesta izgubljeno je u proizvodnom sektoru (oko 105.000 radnih mjesta), zatim slijede uslužne djelatnosti (93.000 radnih mjesta) te trgovina (57.000 radnih mjesta). Gubici radnih mjesta u proizvodnom sektoru većinom su povezani s metalurgijom, prehrambenom industrijom te proizvodnjom duhanskih proizvoda. Gubici u drugim sektorima vidljivi su u zdravstvenim, rekreacijskim, sportskim, javnim i obrambenim poslovima, zatim u maloprodaji i održavanju motornih vozila.

Ekonomisti Nedbanke, jedne od vodećih južnoafričkih banaka, vjeruju kako će tržište rada, praćeno očekivanim oporavkom gospodarskog rasta i generalno boljim globalnim gospodarskim uvjetima, doživjeti oporavak već krajem ove godine. Međutim, kako se predviđa, stopa nezaposlenosti i dalje će ostati visoka, a u nadolazećim mjesecima očekuje se i ozbiljno povećanje stope inflacije.



Priopćenja