Slovačkoj potvrđen kreditni rejting A+ stabilno

Agencije za kreditni rejting Standard & Poor (S&P) i Fitch Ratings potvrdile su u svom najnovijem izvješću kreditni rejting Slovačke A+ stabilno. Rast slovačkog BDP-a u ovoj i sljedećoj godini mogao bi se približiti razini od 4 posto. Kako su u slovačkom Ministarstvu financija izjavili, to je rezultat dugoročnog i brzog gospodarskog rasta, stabilnosti bankarskog sektora i zdrave fiskalne politike

Agencije pak drže kako su glavne pokretačke snage slovačkog gospodarstva visoka potrošnja kućanstava, ulaganja iz EU fondova, porast neto izvoza i nova inozemna ulaganja u auto-industriji. Zahvaljujući snažnom gospodarskom rastu i postupnoj fiskalnoj konsolidaciji, javni dug Slovačke mogao bi u 2020. pasti na manje od 45 posto BDP-a.

Agencije pozitivno ocjenjuju stabilnost bankarskog sektora, poduzete mjere u cilju nastavka smanjenja duga stanovništva, kao i stabilne javne financije koje su imale koristi od većih poreznih prihoda kao rezultata rekordno niske stope nezaposlenosti. Međutim, kako je Slovačka glavni svjetski proizvođač automobila po glavi stanovnika, moguće rizike vide u sektorskoj i zemljopisnoj koncentraciji, u vanjskim čimbenicima koji proizlaze iz otvorenosti slovačkog gospodarstva te u mogućem pregrijavanju gospodarstva.

Agencije za rejting svake godine posjećuju Slovačku kako bi procijenile njezinu kreditnu vjerodostojnost. Temeljem sastanaka i svih prikupljenih informacija dodjeljuju toj zemlji ocjenu (kreditni rejting), koja izravno utječe na aktivnosti ulagača, dužnika, kreditora i pojedinačnih upravnih vlasti.



Priopćenja