Gospodarstvenici traže prekategorizaciju graničnog prijelaza Novi grad - Dvor

Gospodarstvenici Unsko-sanske županije i Prijedorske regije zatražit će potporu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za prekategorizaciju graničnog prijelaza Novi Grad - Dvor, zaključeno je na održanom sastanku predstavnika gospodarskih komora Banja Luke i Unsko-sanske županije i načelnika općina Novi Grad i Dvor.

Ukidanjem prometa robe na graničnom prijelazu Novi Grad – Dvor po ulasku  Republike Hrvatske u Europsku uniju, štetu trpi gospodarstvo s obiju strana rijeke Une. Korištenje drugih udaljenijih graničnih prijelaza iziskuje dodatnih 150 do 200 eura po jednom kamionu, a uz te nepotrebne financijske probleme, troši se i dodatno vrijeme. Međutim, ukoliko bi granični prijelaz u Novom Gradu bio otvoren i za promet roba prema Hrvatskoj, rast industrijske proizvodnje u ovoj bosanskohercegovačkoj regiji bio bi znatno veći u odnosu na postojeće trendove, rečeno je na sastanku.

Ovoj regiji gravitira oko 150 izvozno orijentiranih tvrtki, čiji obujam vanjskotrgovinske razmjene iznosi oko 800 milijuna KM godišnje. Međutim, neke  su tvrtke odustale od izvoza jer se povećanje troškova nije uklapalo u njihove ekonomske računice, no štete su svake godine sve veće, ustvrdili su na sastanku.



Priopćenja