Priština ukinula barijere za uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda

Vlasti u Prištini ukinule su nedavno uvedene barijere za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda, međutim, Srbija u najkraćem mogućem roku očekuje uklanjanje svih trgovinskih prepreka u razmjeni roba u regiji CEFTA, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

Na sastanku u Beogradu razgovarao je s predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom odluke vlasti u Prištini o uvođenju trgovinske barijere, odnosno carine od 30 posto, na uvoz sezonskog voća i povrća te kukuruza, čime se, kako ističe, izravno krši regionalni sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA). No, prije samog početka tog sastanka, kako je rekao, stigla je vijest o odluci Prištine da ukine carine tek na određene proizvode.

Ukoliko Priština ne ukine sve trgovinske prepreke, svaka članica CEFTA-e odlučit će o primjeni recipročnih mjera, rekao je ministar Ljajić i dodao kako nitko od sudionika sastanka u Beogradu ne želi trgovinski rat koji nikomu ne donosi ništa dobro. Od vlasti u Prištini također očekuje ukidanje dodatnih trošarina na uvoz građevinskih blokova i brašna iz Srbije, zatim carina na mlijeko i mliječne proizvode iz Bosne i Hercegovine te piva iz Crne Gore. Kako je pritom najavio, radno tijelo rješavat će probleme u trgovini u regiji CEFTA sve dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA sporazuma o rješavanju sporova.

Sastanku u Beogradu nazočili su Mirko Šarović, potpredsjednik Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije i Goran Šćepanović, generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku suradnju i ekonomske odnose sa inozemstvom u Ministarstvu ekonomije Crne Gore.



Priopćenja