Referentna kamatna stopa ostaje 3 posto

Referentna kamatna stopa u Srbiji ostaje na razini od 3 posto, odlučio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS), imajući u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih čimbenika u sljedećem razdoblju, kao i učinke dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Nakon ovogodišnjeg minimuma u travnju, inflacija se postupno kreće prema zacrtanom cilju te je u lipnju iznosila 2,3 posto. Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi se nastaviti do kraja projektiranog razdoblja, odnosno sljedeće dvije godine. Na takva očekivanja ukazuje i bazna inflacija, koja se u posljednja četiri mjeseca kreće na minimumu od oko 0,8 posto međugodišnje. Također, inflacijska očekivanja financijskog sektora i gospodarstva i dalje su niska te usidrena oko cilja od 3 posto i za dvije godine unaprijed, navodi se u priopćenju  NBS-a.

Gospodarski rast ubrzava slijedom visokog doprinosa investicija, koje će u sljedećem razdoblju podržavati diversificirani rast izvozno orijentiranih područja gospodarstva. Rast investicija podržan je povoljnim uvjetima financiranja i rastom kreditnih aktivnosti, kao i pritjecanjem stranih izravnih ulaganja, koje pokrivaju deficit tekućeg računa platne bilance i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku, utvrdio je Izvršni odbor NBS-a. 

Zbog sadašnjeg rasta cijena nafte očekuje se i nešto viša inflacija u međunarodnom okruženju. Također, očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih središnjih banaka, Federalnih rezervi SAD-a i Europske središnje banke, što bi se moglo negativno odraziti na tijekove kapitala prema zemljama u razvoju. Pored toga, navodi NBS, uz prisutne geopolitičke napetosti, neizvjesnost postoji i po pitanju jačanja trgovinskih napetosti i mogućih utjecaja na rast svjetskog gospodarstva i volatilnost na robnim i financijskim tržištima.



Priopćenja