Srbijanski ministar financija najavio smanjenje poreza na zarade i brži povrat PDV-a u 2019.

Srbijanski ministar financija Siniša Mali najavio je od početka 2019. godine manji porez na zarade i ubrzani postupak povrata PDV-a poduzetnicima koji na to imaju pravo.

Zakonski rok za povrat PDV-a je 45 dana i nema razloga zbog koje bi gospodarstvenici, koji imaju urednu dokumentaciju, čekali toliko dugo. Zbog tekuće likvidnosti puno bi im značilo kada bi taj novac dobili što prije. Prvi sljedeći korak bit će smanjenje poreza na dohotke, počevši od siječnja sljedeće godine. To su dva mala, ali važna simbola promjena u Srbiji, naglasio je srbijanski ministar financija i dodao kako mikro, mala i srednja poduzeća (MSP) čine 99 posto srbijanskog gospodarstva po broju tvrtki, doprinose 56 posto BDP-a zemlje, i zapošljavaju 65 posto radnika, odnosno gotovo 840.000 ljudi. Država mora podržati taj sektor, stup razvoja svojeg gospodarstva. Samo prošle godine Srbija je izdvojila 18,2 milijarde dinara (154 milijuna eura) za poticaje MSP-u, od kojih je 7,6 milijardi dinara bilo bespovratno, naveo je ministar Mali.

Vlada Srbije želi osigurati što više sredstava iz EU fondova kako bi gospodarstvenici imali povoljnije izvore financiranja. U Srbiji trenutačno nema loših ekonomskih pokazatelja, ustvrdio je ministar financija te podsjetio na ostvareni gospodarski rast od 4,6 posto u prvom tromjesečju, koji bi trebalo održati tijekom cijele ove godine.

U prvom polugodištu 2018. Srbija je imala više od 30 milijardi dinara suficita u proračunu, dok inflacija nikada nije bila niža i stabilnija (od 1 do 2 posto), ustvrdio je te dodao kako se na svakih 10 zatvorenih tvrtki otvori 18 novih, što je dobar pokazatelj.



Priopćenja