Iranska osiguravajuća društva otporna na nove američke sankcije

Unatoč novom udarcu na iransko gospodarstvo, američke sankcije ne bi trebale imati veći utjecaj na sektor osiguranja u Iranu, navodi se u izvješću međunarodne rejting agencije Capital Intelligence Ratings Ltd, koja se bavi iranskim tržištem osiguranja.

Kako iranska osiguravajuća društva imaju ograničen doticaj s međunarodnim tržištem i posjeduju iskustvo poslovanja pod prethodnim sankcijama, ne očekuju se značajnije promjene u poslovanju na iranskom tržištu osiguranja. Stoga se sektor osiguranja u ovakvim slučajevima ponekad ocjenjuje s višom ocjenom nego neki drugi sektori, poput bankarstva ili ukupnog gospodarstva. Iako je sektor osiguranja jako bitan za gospodarstvo zemlje, nije podložan nekim pojavama poput bankarskog sektora, u kojemu se loše poslovanje jedne banke prelijeva i na poslovanje drugih banaka u državi.

U korist osiguravajućim društvima ide i to što 50 posto poslovanja u Iranu čine obvezna osiguranja, poput osiguranja vozila, što poslovni model čini prilično stabilnim. Također, prema navedenom izvješću, 90 posto poslovanja je domaće osiguranje, što znatno utječe na bilo kakvu mogućnost vanjskih utjecaja. Nemogućnost stranih društava da ponude svoje usluge na tržištu otvara nove prilike domaćim društvima. Tako na primjer Allianz najavljuje smanjivanje iranskih aktivnosti zbog sankcija SAD-a.

Isto se događa i na području reosiguranja gdje Bimeh Markazi, iransko regulatorno tijelo, ima dominantnu ulogu na tržištu. Tvrtka u državnom vlasništvu Iran Insurance Company drži 38 posto udjela na tržištu osiguranja, dok je ostatak podijeljen između malih osiguravajućih društava. Tako se na tržištu osiguranja u Iranu ne očekuju nikakve promjene koji bi mogle dovesti do poremećaja, međutim, očekuje se provedba strukturnih reformi, osobito u sustavu nadzora. 



Priopćenja