Novi Pravilnik o deklariranju i reklamiranju hrane stupio na snagu

Novi Pravilnik o deklariranju, označavanju i reklamiranju hrane u Srbiji stupio je na snagu 15. lipnja ove godine i donio niz novina koje omogućuju bolju obaviještenost potrošača pri kupovini hrane, a  podrobnije je razrađena i odgovornost u poslovanju s hranom.

Subjekti u poslovanju hranom sada su u obvezi na deklaraciji proizvoda navesti energetsku vrijednost, kao i količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljikohidrata, šećera, proteina i soli. Na nutritivnoj deklaraciji nije dostatno naznačiti samo natrijev klorid, već treba navesti i sadržaj soli.

Hrana koja je proizvedena, pakirana u ambalažu i deklarirana prije 15. lipnja, a već se nalazi u skladištima gotovih proizvoda kod proizvođača, odnosno u prodavaonicama, može se staviti u prodaju do isteka njenog roka trajanja, međutim, najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Pravilnik propisuje i pravila o praksi poštenog informiranja, prema kojima informiranje o hrani treba obavljati na način kojim se ne obmanjuje krajnji potrošač, posebice, u pogledu karakterističnih osobina hrane, njene prirode, identiteta, svojstava, sastava, količine, trajnosti, zemlje podrijetla i načina proizvodnje.



Priopćenja