Značajan pad gospodarstva u prvom tromjesečju 2018.

Nakon rasta od 3,1 posto u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju gospodarstvo Republike Južne Afrike palo je u prvom tromjesečju ove godine za 2,2 posto, objavio je južnoafrički Državni ured za statistiku.

Zabilježeni pad od 2,2 posto najveći je od 2009. godine kada se gospodarstvo srozalo za 6,1 posto. Poljoprivreda, rudarstvo, građevinarstvo i trgovina predvode u negativnom rastu.

No, iako je podatak razočaravajući, predsjedništvo Cyrila Ramaphose predano radi na fiskalnoj konsolidaciji, inkluzivnom rastu i financijskoj održivosti poduzeća u državnom vlasništvu bez daljnjeg crpljenja proračunskog novca tako da pozitivni izgledi gospodarskog rasta na godišnjoj razini ipak ostaju mogući.

Ekonomisti Nedbanke, jedne od najvećih banaka u Južnoj Africi, smanjili su svoju prognozu za ukupni rast ove godine na 1,5 posto jer je gospodarska aktivnost u prvom tromjesečju pala daleko ispod tržišnih očekivanja.

Na proizvodnoj strani, pak, predviđanje mogućeg zamaha povezuje se s oporavkom rudarstva i proizvodnje, potpomognutim relativno robusnom globalnom potražnjom i višim međunarodnim cijenama roba. No, kako nezaposlenost u Južnoj Africi i dalje raste, prihod srednje klase stagnira ili pada, smanjujući broj potencijalnih kupaca, što posljedično dovodi do smanjenja poslovnih ulaganja.

Kako se očekuje, uslužni sektor će se oporaviti potaknut jačom potrošnjom jer se južnoafrička kućanstva postupno prilagođavaju recentnom skoku cijena uslijed povećanja stope PDV-a. No, unatoč nedavnim pozitivnim političkim promjenama i boljem nacionalnom raspoloženju, prerano je očekivati ??kako će se ta kretanja preliti u realno gospodarstvo. Najnoviji podaci uistinu ukazuju na žurnost u provedbi obećanih gospodarskih reformi, smanjenje političke neizvjesnosti i jačanje povjerenja ulagača.



Priopćenja