Rast slovenskog BDP-a smanjio se na 4,6 posto, kućanstva ponovno bilježe rekorde

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku rast slovenskog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 4,6 posto na godišnjoj razini, što je za 1,4 postotna boda manje nego u prethodnom tromjesečju, kada je bio najviši u zadnjem desetljeću.

Domaća potrošnja se povećala za 5,3 posto, čemu su najviše pridonijela bruto ulaganja 14,7 posto, rekla je Romana Korenič iz Odjela za nacionalne račune u SURS-u (Statistički ured Republike Slovenije) te dodala kako je doprinos bruto investicija gospodarskom rastu iznosio tri postotna boda, što je najviše u posljednje četiri godine. Nadalje, rast ulaganja u strojeve i opremu te vozila ostao je približno isti kao i prošlog tromjesečja, a razmjerno je veliki porast  građevinskih ulaganja (13 posto na godišnjoj razini).  Doprinos stambene izgradnje bio je 0,1 postotna boda, a gradnje infrastrukture i poslovnih prostora 0,8 postotna boda. Sadašnja ulaganja u transportnu opremu su 12 posto veća u odnosu na razdoblje prije krize, dok ulaganja u građevinske objekte zaostaju za najvišom točkom prije krize. Ulaganja u ostalu opremu i strojeve rastu približno dvije godine i oko deset posto su niža u odnosu na ulaganja prije deset godina, objasnila je Korenič iz SURS-a.

Rastu bruto ulaganja doprinijele su i veće zalihe. Ta komponenta je povećala rast za 1,3 postotna boda (bez nje bi rast BDP-a na godišnjoj razini iznosio 3,3 posto). Prema podacima statističkog ureda, tvrtke akumuliraju uglavnom zalihe sirovine i materijala što se tumači kao znak budućeg rasta aktivnosti u proizvodnji. Potrošnja slovenskih kućanstava u proteklom tromjesečju se povećala za 3,4 posto što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na prethodna tromjesečja. Potražnja kućanstava pokazala se vrlo stabilnom tijekom zadnjeg razdoblja i raste za oko tri posto od tromjesečja do tromjesečja. U okviru osobne potrošnje uočen je nešto manji rast potrošnje kućanstava trajne i polutrajne robe. Radi se o većim kupnjama kao što su automobili, pokućstvo, kućanski aparati, odjeća i obuća. U zadnje dvije godine stope rasta su na tom području bile znatno izraženije dok je zadnjih tromjesečja primijećeno postupno smirivanje, izjavila je Romana Korenič. Rast potrošnje trajnih proizvoda (inače to predstavlja samo 11 posto ukupne potrošnje kućanstava) je prethodno tromjesečje iznosio 6,5 posto, što je najmanje u zadnje četiri godine.



Priopćenja