Počeo novi krug pregovora s MMF-om

U Narodnoj banci Srbije (NBS) počeli su službeni razgovori predstavnika Republike Srbije (RS) i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o programu suradnje. Izaslanstvo RS-a predvodi guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković, a u razgovorima sudjeluju i predstavnici ministarstava financija i gospodarstva.

Misija MMF-a, koju predvodi James Rouf, boraviti će u Beogradu od 7. do 18. svibnja ove godine radi razmatranja vidova buduće suradnje sa Srbijom, priopćio je NBS. Tom prigodom bit će sagledana sadašnja makroekonomska kretanja i projekcije te nastavljeni ranije započeti razgovori dviju strana o osnovama ekonomskog programa, koji bi bio poduprt novim, nefinancijskim, savjetodavnim aranžmanom ove međunarodne financijske institucije.

Novi aranžman trebao bi osigurati očuvanje postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti, kao i potporu nastavku provođenja nužnih strukturnih reformi u cilju postizanja snažnijeg i održivog gospodarskog rasta. Pregovori o novom aranžmanu odvijaju se u okolnostima rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije od 4,5 posto u prvom tromjesečju ove godine, procjene Europske komisije prema kojoj Srbiju ove godine očekuje najveća gospodarska ekspanzija u posljednjih deset godina, ali i jasne potrebe dovršetka gospodarskih reformi, prije svega u javnom sektoru.

Nakon uspješnog završetka trogodišnjeg stand-by aranžmana s MMF-om u veljači ove godine, vlasti Srbije pokazale su zanimanje za nastavkom suradnje s Fondom, ali u drugačijem obliku. Novi aranžman bio bi nefinancijski i potpomognut Instrumentom za koordinaciju politike (PCI), koji je MMF nedavno uveo u cilju osiguranja okvira za pružanje savjeta u svezi s politikom i praćenjem u zemljama kojima nije potrebna njegova financijska potpora.  Novi program bi bio usmjeren na održavanje fiskalne i makroekonomske stabilnosti i provođenje reformi u cilju postizanja bržeg i održivijeg rasta, vođenog privatnim sektorom, ali i na borbu protiv sive ekonomije, povećanje javnih i privatnih investicija, jačanje fiskalnih institucija i osiguranje potpore financijskog sektora gospodarskom rastu.



Priopćenja