Triglav preuzima Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo

Prodaja Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva (RMOD), jedinog u Hrvatskoj koje isplaćuje mirovine iz drugog i trećeg stupa, već je dogovorena te predstoji skoro potpisivanje ugovora s Triglav osiguranjem, hrvatskom osiguravajućom kućom iz sastava slovenske Triglav grupe.

Iza tog poteza RBA banke ne stoje buduće promjene regulative već slaba profitabilnost RMOD-a, koji isplaćuje mirovine i jamči ugovorene anuitete. Očito, međutim, na osiguravajućem tržištu postoje određena očekivanja vezana uz reformu mirovinskog sustava i samog Zakona o mirovinskom osiguranju pa se stoga javio i poslovni interes. Na mirovinsko osiguranje se, naime, može gledati i kao na doživotnu rentu koju neke osiguravajuće kuće već imaju u ponudi.

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo upravlja s imovinom od 500 milijuna kuna, a trenutno isplaćuje oko 12 tisuća mirovina.

Razlog prodaje je, među ostalim, što mirovinsko osiguranje nije dio core biznisa banke. U posao s mirovinskim osiguranjem RBA je ušla na početku mirovinske reforme 2002. godine kada je počeo prelazak na sustav individualne kapitalizirane štednje, kao prva banka koja je osnovala dobrovoljni mirovinski fond.



Priopćenja