Srbija razmatra proširenje sustava naplate cestarine

Javno poduzeće „Putevi Srbije“ moglo bi uskoro početi s naplatom cestarine u Srbiji, ali samo za kamione teže od 12 tona. Ovaj scenarij najavljuje se u dugoročnom i srednjoročnom planu poslovne strategije te tvrtke za razdoblje do 2027. godine.

Cestarina bi se u prvoj fazi plaćala samo na najfrekventnijim prometnicama, dok bi se  u drugoj fazi također uvela naplata za kamione teže od 3,5 tone. No, naplatni sustav mogao bi se proširiti i na naplatu cestarine na državnim cestama prvog B reda, stoji u strategiji Puteva Srbije. U tehnološkom smislu, to bi bilo proširenje elektronske naplate cestarine, a provodilo bi se istom opremom kojom se vrši ENP sustav naplate na autocestama, odnosno bez izgradnje naplatnih stanica.

Sektor naplate cestarina osmislio je novi sustav naplate na državnim cestama prvog B reda za vozila čija ukupna težina prelazi 12 tona, odnosno 3,5 tona u drugoj fazi. Od uvođenja te mjere očekuje se povećanje prihoda, ali i preusmjeravanje teških vozila na autoceste, što bi doprinijelo povećanju sigurnosti prometa.

Dinamika izgradnje naplatnih postaja u Srbiji ovisit će o izgradnji novih cesta, a ove godine u planu je puštanje u promet više od 20 novih, i to 12 od Niša do granice s Makedonijom, 6 od Niša do Bugarske  te 4 od Obrenovca do Požege.

U planu je i uvođenje mogućnosti plaćanja cestarine putem SMS servisa, kreditnih i debitnih kartica velikih transportnih operatora ili isporučitelja goriva, kao i korištenje NFC tehnologije, odnosno tehnologije kratkog dometa bežične komunikacije.



Priopćenja