Moody's analizira moguće smanjenje boniteta NLB

Bonitetna agencija Moody's je izjavila kako analizira moguće smanjenje bonitetne ocjene za najveću banku u Sloveniji, Novu Ljubljansku banku (NLB), izvijestio je Bloomberg i dodao kako je razlog tome što država ne želi prodati udio u banci, na što se obvezala 2013. godine spašavanjem banke novcem poreznih obveznika.

U  Moody'su procjenjuju kako bi zamah u prestrukturiranju banke, uključujući privatizaciju, mogao utjecati na kreditnu sposobnost banke. Slične argumente koristi i Europska komisija (EK), prema kojoj nova državna pomoć banci po pravilima Europske unije ne bi više bila dopuštena. Moguće smanjenje bonitetne ocjene moglo bi loše utjecati i na očekivani postupak prodaje, odnosno cijenu dionice u javnoj ponudi dionica banke. Unatoč svemu, dogovor slovenske vlade s EK-om riješio bi zastoj u privatizaciji te bi najvjerojatnije stabilizirao i bonitet banke, dodaju u agenciji Moody's.

Predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak je na održanoj tiskovnoj konferenciji potvrdio kako je NLB spreman za prodaju i kako prodajni postupak mogu provesti u četiri mjeseca.

Kako je priopćilo slovensko Ministarstvo financija, iz Moody's-ove najave o razmatranju boniteta NLB-a vidljivo je kako ista nije usredotočena na odgovor slovenske Vlade na dodatna pitanja EK koji sadrži argumente i bitne razloge za izmjenu obveza, već se temelji na ranijem prijedlogu slovenske Vlade o privatizacijskim planovima NLB-a i procjenama EK tih prijedloga. Također, Ministarstvo je dodalo kako su u tijeku pregovori s EK-om s ciljem postizanja dogovora o roku privatizacije i mjera poravnanja.



Priopćenja