Slovačka domaćin Europskog NETLIPSE foruma

Europski NETLIPSE forum održavao se od 9. do 10. travnja ove godine u Bratislavi, u organizaciji slovačkog Ministarstva prometa i graditeljstva. Taj sastanak okupio je stručnjake za promet koji rade u ministarstvima, agencijama i sveučilištima Europske unije.

Forum je bio usmjeren na razmjenu iskustava u smislu pripreme i provedbe velikih infrastrukturnih projekata. Članstvo u EU i nastojanja da se potpuno i učinkovito iskoriste njeni resursi omogućili su Slovačkoj nastavak priprema i provedbu glavnih infrastrukturnih projekata, što je za nju najveći prioritet, izjavio je tom prigodom slovački ministar prometa i graditeljstva Arpad Eršek, dodavši kako mu je drago što slovački stručnjaci za promet imaju priliku razmijeniti iskustva o pripremanju javnih natječaja i izgradnji glavnih projekata u Nizozemskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj i drugim državama.

Osim izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture, Slovačka je posljednjih godina počela provoditi i projekte vodnih infrastruktura. Na Forumu je predstavljen projekt modernizacije brane Gabčikovo te planirani projekti usmjereni na povećanje parametara Dunava, primjerice  Dunav-Bus projekt koji bi trebao povezati rijeku Dunav sa sustavom javnog prijevoza u Bratislavi.



Priopćenja