Izgradnja najveće svjetske plimne hidroelektrane u svijetu

Nizozemski konzorcij Tidal Bridge BV pobijedio je na natječaju za izgradnju najveće svjetske plimne hidroelektrane (elektrana na plimu i oseku) na otoku Floresu, provincija Istočna Nusa Tenggara (NTT) u Indoneziji, zajedno s plutajućim mostom, čija će izgradnja u početnoj fazi koštati 200 milijuna USD. U suradnji s indonezijskom tvrtkom PT Pembangkitan Jawa Bali (PJB), podružnicom državne elektroprivrede PLN, osnovat će se zajednička tvrtka pod nazivom Tidal Bridge Indonezija (TBI) i izgraditi prvo postrojenje za plimnu energiju u Indoneziji.

TBI će najprije izgraditi most Pancasila Palmerah, koji će se protezati 810 metara od otoka Floresa do otoka Adonare, a kasnije će biti integriran s pet plimnih turbina u tjesnacu Larantuka u regiji Istočni Flores. U prvoj fazi izgradnje, hidroelektrana će imati kapacitet od 18 do 23 MW. Kako se procjenjuje, njena izgradnja trajat će dvije godine, a sam početak komercijalnog poslovanja predviđen je za 2020. godinu, kada će električnom energijom opskrbljivati oko 100.000 ljudi. Nakon završetka prve faze, uslijedit će završna faza izgradnje elektrane kapaciteta između 90 i 115 MW. Provedba navedenog projekta trajat će biti 4 godine, a vrijednost ugovora procjenjuje se na 550 milijuna USD.

Izgradnja mosta i elektrane imat će izravnog utjecaja na jačanje poljoprivrede, ribarstva i turizma, istaknuo je ministar za energiju i mineralne resurse Republike Indonezije Ignasius Jonan.



Priopćenja