Finska tvrtka Boreal Bioref izlazi na kinesko tržište

Kineska tvornica papira Shanying postat će većinski vlasnik tvornice za proizvodnju bio pulpe Borealis Bioref u Kemijärvi u Finskoj.

Firma Shanying potpisala je sporazum s finskom tvrtkom Boreal Bioref Oy o projektu izgradnje rafinerije bio goriva, a u kojemu će sudjelovati i kineska državna tvrtka Camce. Investicija je procijenjena na milijardu eura. Na provedbi projekta bit će zaposleno 3.000 novih radnika. Početak gradnje rafinerije bio goriva planiran je za ljeto 2018. godine, a njezin završetak, kao i početak rada predviđen je za 2020., s očekivanim kapacitetom proizvodnje od 500.000 tona pulpe godišnje. Kina je najveće izvozno tržište za celulozu u Finskoj.

Firma Shanying izvorno je smještena u istočnoj Kini, međutim, proširila se i u druge dijelove Kine i svijeta. Također posjeduje tvrtke u SAD-u, Srednjoj Europi i Japanu. Nedavno je kupila švedsku tvornicu papira Nordic Paper. Shanying godišnje proizvodi preko 3 milijuna tona papira te milijardu četvornih metara ploča i kartona. Tvrtka zapošljava 9.000 radnika. Prošle godine ostvarila je promet od dvije milijarde eura.



Priopćenja