Spor HEP-a i GEN Energije oko novog mandata direktora NE Krško

Zbog spora oko hrvatskog člana uprave nuklearke Krško, njeni suvlasnici, Hrvatska elektroprivreda i slovenska GEN Energija, nisu zasad uspjeli postići dogovor o produljenju mandata direktoru Stani Rožmanu za još pet godina. Iz HEP-a ističu kako ne osporavaju pravo slovenskoj strani na ponovni izbor Rožmana, ali isto tako očekuju da se ne priječi  njihovo pravo na imenovanje njihovog člana Uprave, piše ljubljansko „Delo“.

Skupština dioničara nuklearke trebala je glasovati o ponovnom izboru Rožmana, koji je na čelu nuklearke već 30 godina, međutim, iako je to Slovenija smatrala formalnošću, odgođeno je. Sadašnji mandat Rožmanu istječe 10. travnja ove godine, navodi „Delo“.

Kako bi došli do većeg utjecaja u raspodjeli poslova u modernizaciji ili remontu nuklearke, hrvatski suvlasnici su željeli, u vezanoj trgovini, potvrdu novog Rožmanovog mandata uvjetovati promjenom hrvatskog člana u dvočlanoj Upravi NEK-a. Uz Rožmana je to sada Hrvoje Perharić, kojemu do isteka mandata ostaje još godinu i pol dana. Samo vrijednost remonta iznosi 101 milijun eura, od čega je trošak usluga vanjskih izvođača 32 milijuna eura, a procjenjuje se kako vrijednost radova na dogradnji sigurnosnih sustava i modernizaciji nuklearke u razdoblju od 2011. do 2021. godine iznosi čak 237 milijuna eura. No, slovenska strana je to odbila jer ne želi pristati na takvu kombinaciju, prenosi „Delo“.



Priopćenja