Slovenski hoteli prodani u zadnjih godinu dana

Više od deset hotela i drugih turističkih smještajnih kapaciteta u Sloveniji dobilo je prošle godine nove vlasnike. Među najskupljima bio je hotel Aleksander u Rogaškoj Slatini, za kojega je ruski kupac izdvojio više od pet milijuna eura. No, među hotelijerima je u posljednje vrijeme i nekoliko slovenskih poduzetnika, piše slovenski list Finance.

Evo nekoliko zanimljivih transakcija vezanih za s hotele u posljednjih godinu dana.

Bled

Hotel Jelovicu kupio je Otmar Zorn, jedan od najbogatijih Slovenaca, a kako je najavio prošle godine, u obnovu hotela sljedeće jeseni planira uložiti oko milijun eura. Vrijednost transakcije nije poznata.

Vila Prešern, odnosno boutique hotel na elitnoj lokaciji uz Bledsko jezero, prešla je u vlasništvo Mirovinskog društva (prodana za 4 milijuna eura).

Bohinj

Prošle godine prodana su dva hotela na Bohinju kojima treba značajna obnova. To su hotel pod Voglom (prodan za milijun eura) i hotel Bellevue (prodan za 720.000 eura). Oba hotela kupilo je Šumsko gospodarstvo Bled u vlasništvu društva Metropolitan.

Kranjska Gora

Hotel Lek sa 72 sobe i 144 kreveta kupila je početkom prošle godine nizozemska tvrtka Comfort Hotel Management. Vrijednost kupovine nije poznata.

Obala

Sredinom prošle godine novog vlasnika dobio je i manji pansion Forma Viva u Seči, kojeg je kupilo društvo Putro u vlasništvu Ekaterine Solomentseve (prodan za 1,85 milijuna eura). 

Rogaška Slatina

Krajem srpnja prošle godine na aukciji je prodan slatinski hotel Aleksander s pet zvjezdica, a kupila ga je tvrtka SWI-Medica u vlasništvu ruskog državljanina Nikolaja Vorobjeva (prodan za 5,07 milijuna eura).

Log pod Mangartom

U srpnju prošle godine vlasnik hotela Alpine u Logu pod Mangartom postala je tvrtka Mrkeuro u vlasništvu ruskih državljana (prodan za 471 tisuću eura).

Jezersko, Cerkno & Postojna

Marjan Batagelj je u travnju prošle godine kupio hotel Planinka na Jezerskom, s kapacitetom od 27 soba, a u drugom polugodištu prošle godine krenuo je i u preuzimanje Certa holdinga.

U Postojni je lani prodan hotel Sport za nešto više od 800 tisuća eura.

Lendava & Golte

Lendavski hotel Elizabeta (24 sobe) kupilo je ljubljansko društvo Sicom Invest u vlasništvu Sandija Brezovnika, počasnog konzula Ukrajine u Sloveniji, za 490 tisuća eura. Brezovnik je također prošle godine kupio 76 postotni udio u skijalištu Golte.



Priopćenja