Većina poljoprivrednika prepoznaje potrebu za daljnjim usavršavanjem

Tradicionalne poljoprivredne vještine su odbačene te sadašnji ruralni poduzetnici u zemlji plove u poslovima koji su sve složeniji, promjenjiviji i konkurentniji, ali na tržištu puno više nagrađivani, izjavio je Peter Knoblanche, direktor australske poljoprivredne banke Rabobank.

Poljoprivrednici su daleko iza sebe ostavili ono vrijeme kada je za uspješno vođenje poljoprivrednog posla bilo dovoljno biti dobar u proizvodnji. Danas će uspjeti i u budućnosti napredovati samo najbolji operatori, oni koji su također izuzetni poslovni ljudi i vođe. Biti dobar poljoprivrednik ne znači isključivo obrađivati zemlju i uzgajati stoku. Riječ je o zapravo vrlo složenoj industriji koja uključuje sve, od najsuvremenijih financijskih sredstava preko zaštite robe i drugih strategija upravljanja rizicima do upravljanja lancem opskrbe, istraživanja potrošača i marketinga, korištenja i primjene AgTech rešenja, upravljanja ljudskim resursima i slično.

Australski poljoprivrednici sve više prepoznaju važnost ulaganja u razvoj vlastitih strateških poslovnih vještina i drugih mogućnosti. Prema rezultatima nedavno provedenog istraživanja, više od dvije trećine poljoprivrednika drži kako je obrazovanje i osposobljavanje kroz stručno usavršavanje znatno doprinijelo boljem upravljanju njihovim poljoprivrednim poslovima, a većina njih izrazila je želju za daljnjim razvojem svojih znanja i vještina u poslovnom planiranju i upravljanju novim tehnologijama.



Priopćenja