Prvi AIIB-ov zajam Kini za projekt prirodnog plina

Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB) i kineska tvrtka Pekinška grupa za prirodni plin potpisali su sporazum o zajmu za projekt prirodnog plina radi unaprjeđenja kvalitete zraka u Pekingu.

Zajednička je odgovornost međunarodne zajednice, uključujući multilateralne razvojne banke, nositi se s klimatskim promjenama. Projekt prirodnog plina doprinijet će provođenju globalnog programa, izjavio je predsjednik AIIB-a Jin Liqun na svečanosti potpisivanja sporazuma, koji predstavlja prvi AIIB-ov zajam Kini za projekt prirodnog plina.

Zajam vrijedan 250 milijuna dolara financirat će projekt priključenja 216.750 kućanstava u približno 510 sela na mrežu za distribuciju prirodnog plina. Nakon dovršetka, računajući ispuštanja koja nastaju paljenjem prirodnog plina, očekuje se smanjenje godišnjeg ispuštanja ugljičnog dioksida za 595.700 tona, čestičnih tvari za 3.700 tona, sumporovog dioksida za 1.488 tona i dušikovog oksida za 4.442 tona. Projektom tvrtke Pekinška grupa za prirodni plin izgradit će se u selima mreža za distribuciju plina s plinskim cijevima niskog pritiska i priključcima na domaćinstva.



Priopćenja